Elk Adobe programma heeft zo zijn voordelen

In de grafische wereld is er veel mogelijk wat betreft ontwerpen. Welk Adobe programma heb je nodig voor verschillende drukwerk mogelijkheden en hoe kun je de beste resultaten bereiken door middel van de juiste programma’s? Weet jij wat de verschillen zijn tussen de ontwerp programma’s Adobe Illustrator, Adobe Indesign en Adobe Photoshop?

Ontwerpen met Adobe Illustrator

adobe illustrator logo ontwerpen nijmegen

Illustrato is het programma voor grafische vormgeving als het gaat om ontwerpen van logo’s en huisstijl uitingen. De bestanden worden opgemaakt in vectoren. Vector bestanden kun je onbeperkt vergroten zonder dat het bestand pixel vorming ontwikkeld of onscherp wordt. Dit is natuurlijk van belang wanneer je uw bedrijfslogo op de gevel van uw pand wil plaatsen. Bestanden die worden opgeslagen in Illustrator dragen de extensie .AI. Illustrator bestanden zijn op te slaan als .PDF .PNG .JPG enz. daarnaast kun je Illustrator bestanden omzetten naar Autocad bestanden. Het is daarom vrij logisch dat het programma voornamelijk gebruikt wordt door grafische ontwerpers en technische tekenaars.

Ontwerpen met Adobe Photoshop

Photoshop grafische vormgeving nijmegen

Zoals de naam al zegt, Photoshop, wordt dit programma gebruikt voor fotobewerking. Niet alleen foto’s die je in tijdschriften ziet zijn bewerkt. Bijna elke willekeurige foto in een bedrijfsfolder of op een flyer is net iets aantrekkelijker gemaakt met dit programma (voorbeeld). Foto’s bijsnijden en draaien, belichting corrigeren of bijwerken, beschadigde originele foto’s herstellen. Met Photoshop zijn de opties en functies eindeloos. Het beste resultaat behaal je vaak met kleine aanpassingen, anders ziet het er snel nep uit. Photoshop is in tegenstelling tot Illustrator een pixelbewerkingsprogramma. Photoshop bestanden dragen de extensie .PSD en wordt voornamelijk gebruikt door grafische vormgevers en fotografen.

 

Ontwerpen met Adobe Indesign

indesign folder ontwerp nijmegen

Adobe Indesign is een opmaak programma voor print media in onder andere boekvorm. Denk hierbij aan folders, brochures, catalogus, boeken en nog veel meer. In dit programma verzamelt een grafisch vormgever vaak bestanden die zijn opgemaakt in Illustrator en Photoshop. Naast printmedia worden tegenwoordig ook online magazines en e-books gemaakt met dit programma. Indesign bestanden dragen de extensie .INDD. Naast grafisch vormgevers werken schrijvers vaak ook met dit programma wanneer ze een boek schrijven.

Ontwerpen met Microsoft Office

ontwerpen met office

Veel mensen gebruiken toch nog steeds Microsoft Office om drukwerk bestanden op te maken. Microsoft Office is een tekstverwerkingsprogramma. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze bestanden een lage resolutie hebben, die te kort schieten wanneer je er drukbare bestanden van wilt maken. Microsoft Office is hierdoor niet de juiste keuze voor het opmaken van drukbestanden Adobe programma’s bieden hier wel genoeg mogelijkheden in.

Waar kies je voor?

Met dit artikel hoop ik mensen wat meer inzicht te geven in de Adobe programma kennis die nodig is voor het succesvol opmaken van drukwerk. Logo’s en huisstijl uitingen in Illustrator, foto’s bewerken in Photoshop en boekwerken in Indesign. Tekstverslagen mogen natuurlijk wel in Word worden opgemaakt. ( Zolang je het maar niet gebruikt als je professioneel naar buiten wilt treden met je bedrijf.. )

Wil je meer weten? Studio evi helpt je graag een handje verder.